Šéfkuchařem pod širým nebem
Přidáno: 27. 5. 2021 12:13:35 Počet shlédnutí: 919
27 Květen 2021
Plánujete letos vyrazit na dovolenou s karavanem, „obytňákem" nebo prostě jen pod stan? Než vyrazíte za dobrodružstvím, věnujte pozornost přípravě svého vozu i vybavení, které si chcete vzít s sebou. Správná kempingová výbava by měla splňovat celou řadu kritérií, aby vám při každé výpravě bylo stejně dobře jako doma. A to se vám povede s praktickou a stabilní venkovní kuchyní. Na co si dát při výběru pozor, aby pro vás vaření venku nebylo utrpením?
Kuchyně pro prvotřídní hostinu
První podmínkou, co musí venkovní kuchyně splňovat, je pohodlí při vaření. Dobře promyšlená kempingová kuchyně by měla mít především dostatečný odkládací prostor pro přípravu jídla a uzavíratelný úložný prostor pro nádobí, příbory a různé kuchyňské potřeby. Důkladnou uzavíratelnost skříněk vám můžou prověřit polní myšky, hraboši, kuna nebo různý hmyz, proto raději veškeré potraviny uzavírejte ještě do dobře těsnících dóz, abyste nebyli překvapeni nezvanými hosty.
Dalším neméně důležitým parametrem cestovních kuchyní je jejich skladnost. Během přepravy by měla kuchyně zabírat v zavazadlovém prostoru co možná nejméně místa. Vysoká skladnost kuchyně by také neměla být na úkor rychlosti sestavení. Montáž kuchyňky by běla být rychlá a měli byste ji zvládnout postavit bez předchozích zkušeností za pár minut.
Také její celková hmotnost stojí za zvážení: lehká kuchyňka bude dobře přenositelná, ale možná méně stabilní než její robustnější kolegyně. Jakmile je venkovní kuchyně postavená, právě stabilita na nerovné povrchu hraje důležitou roli. Proto by kuchyňka měla mít výškově nastavitelné nožičky, které si s nerovnostmi poradí.
Co všechno patří k základnímu vybavení?
Nádobí na vaření i stolování
Kempingové nádobí a příbory z hliníku jsou lehké a žáruvzdorné. K samotnému jídlu můžete servírovat v plastových nebo melaninových talířích, které jsou lehké a přitom odolné. Kávu nebo čaj vám udrží skutečně teplou termoska nebo termohrnek.
Plynový vařič
Vařit na plynovém vařiči je skoro jako příprava jednoduché večeře doma. Můžete připravit rychlou snídani na pánvi nebo polévku v hrnci. V případě delší dovolené si můžete výbavu rozšířit o malý gril na dřevěné uhlí a chystáte-li se vyrazit někam „na divoko", bude se vám hodit prostorově úsporný systém kartuše, držáku a hlavy.
Naše tipy pro kuchyni pod širým nebem?
- Sbalte si s sebou různorodé potraviny. Ano, instantní polévka a konzervy vás můžou zachránit, ale zkuste své tábornické portfolio rozšířit třeba také o těstoviny, pesto a sušená rajčata. Přidejte k tomu kousek tvrdého sýra a máte vynikající večeři s italským nádechem. Naším tipem je toastový chleba — mezi dva plátky můžete vložit a ugrilovat všechno možné a pochutnáte si nanejvýš dobře.
- Nakupujte i regionální potraviny a prožijte dovolenou všemi smysly. Nahlédněte za plot kempu a navštivte místní trhy a obchody. Doplňte zásoby z pro vás netradičních zdrojů a poznejte nové chutě. I tyto zážitky patří k dovolené.
Večeře, kterou si uvaříte pod širým nebem a vychutnáte si ji v přírodě s přáteli nebo s rodinou, chutná prostě jinak. Chutná lépe. Přejeme vám, abyste si ji užili do posledního sousta.